Utengen transport – en del av verdens beste pantesystem
Tekst og foto: Jan Egil Sandstad
Du har kanskje fått med deg at vi i Norge er veldig gode på panting. Faktisk så gode at vi med rette kan kalle oss verdensmestre. Men at Utengen er del av dette fantastiske systemet er kanskje ikke så godt kjent. Bli med på en liten reise som viser hvordan dette henger sammen og hva som egentlig skjer etter at du har puttet tomgodset ditt inn i en panteautomat.
Det hele starter med deg
Det har blitt en del av hverdagen for del fleste nordmenn. Vi tar med oss flasker og bokser når vi skal handle og putter dem inn i butikkens panteautomat. Noen av oss trykker på spilleknappen og opplever bittelitt spenning i hverdagen, samtidig som vi trøster oss med at vi støtter en god sak når automaten sier «Beklager, ingen gevinst denne gangen». Mange velger å printe ut pantelappen og tar den med inn i butikken og delbetaler varene med den. Men uansett hva du velger, så skjer det det samme med flaskene og boksene du har puttet inn.
Videre i kretsløpet
Skulle det være på OBS Lillestrøm du panter, det er faktisk den butikken i Norge som har størst pantevolum, blir flaskene og boksene dine sugd ut fra pantemaskinene og direkte over i en konteiner som står på utsiden. Volumet er så stort at den svære konteineren blir byttet tre ganger i uka. Og det er her Utengen kommer inn i bildet.
Du som forbruker er en del av verdens beste pantesystem:
Krzysztof i sin Mercedes krokbil
Utengens Krzysztof Suder er en av de som sørger for at tomgodset bringes videre i kretsløpet. Krzysztof har kjørt for Utengen siden 2016, er polsk statsborger med kone og en sønn på ti år som bor i Polen. Han jobber turnuser på fire uker før han drar to uker hjem til kona og sønnen.
Det er lett å se at han har gjort dette før. Først setter han den tomme konteineren på parkeringsplassen, drar den fulle konteineren opp på krokbilen og flytter den, plasserer så den tomme under røret hvor pantet kommer ut før han til slutt drar den fulle konteineren opp på bilen igjen. Ferdig! Alt skjer rolig og rutinert.
Krzysztof ratter Mercedesen rolig og erfarent gjennom de mange rundkjøringene på den seksten kilometer strekningen mellom OBS Lillestrøm og målet for turen – Infinitums anlegg på Heia i Fetsund. Og det er der magien skjer.
Utengens Krzysztof Suder på OBS Lillestrøm
Infintiums anlegg i Fetsund er det største av tre anlegg som Infinitum har. Her skilles plast og aluminium og komprimeres ytterligere for volumeffektiv transport til videre resirkulering.
Fra rampa på Infinitums anlegg
Utengen har en egen Terberger terminaltraktor for å flytte og tømme konteinere inne på anlegget
Inne i det gigantiske sorteringsanlegget
Tett samarbeid
Utengen er en viktig del av panteprosessen hos Infinitum, og samarbeidet er langt tettere enn hva som er vanlig mellom transportkjøper og transportør. Utengen har femten ansatte og tre biler som går i skytteltrafikk som er øremerket Infinitum. Kort forklart har Utengens folk ansvar for «alt utenfor ytterveggene», og sørger for at arbeidet med å få flaskene og boksene inn i sorteringsanlegget går raskt og effektivt.
Kjell Olav A. Maldum, administrerende direktør, og Yngvar Aarnes, daglig leder for kjørekontoret hos Infinitum, skryter veldig av samarbeidet. Maldum uttaler at Utengen oppleves som fleksible og lite byråkratiske med god kommunikasjon. – De er store nok til å kunne stille opp med ressurser når det er nødvendig og små nok til at de oppfatter Infinitum som en viktig kunde, sier han. – Utengen leverer som avtalt!
Fleksibilitet er viktig siden pantemengden varierer mye gjennom året. Utengen tas med i planleggingsmøter før høytider, røde dager og festivaler. Her er forståelse for hverandres problemstillinger viktig. Det er viktig at Infinitum har en effektiv flyt i sin prosess, samtidig som bilene skal gå jevnt. – Vi kjenner hverandre så godt at dette går helt smertefritt, sier Aarnes.
Fra venstre: Yngvar Aarnes, Morten Utengen, Kjell Olav A. Maldum
«Kongen av rampa»
Hans Kristian Semmerud (40) er en av gutta som sørger for at arbeidet på rampa går så effektivt som mulig. Han har jobbet her i snart to år og trives veldig godt med arbeidet på rampa.
– Det er en fysisk jobb, og jeg blir jo sliten etter et langt skift, innrømmer han. Fordelen er at jeg har gått ned i vekt, smiler han. – Jeg liker best når det er flyt i prosessen og det er nok å gjøre. Jeg har opplevd minus tjueåtte grader på det verste i vinter, men det går overraskende greit. Det er bare å kle seg i flere lag og selvfølgelig ull innerst. Verst er det rundt null når det blåser. Da kan det bli kaldt noen ganger, innrømmer han.
Hans Kristian blir litt brydd når han hører at han omtales som «kongen av rampa». – Jeg prøver å gjøre mitt beste og det betyr kanskje at jeg gjør en OK jobb, sier han, litt beskjedent. – Jeg prøver å være hyggelig mot alle jeg møter i jobben og liker godt å bli kjent med folk. Jeg treffer igjen de samme folkene mange ganger, og da er en god dialog viktig.
Pant alt. Alltid.
Den trivelige nittedølen foran transportbåndet
Hans Kristian sjekker at alt går rett for seg på rampa hvor tomgodset kommer inn
Se hva som skjer med det du panter:
Store volum
Det er store volumer vi snakker om. Hver dag kommer rundt ett hundre og seksti tonn tomgods inn til anlegget, og av dette blir rundt tre fjerdedeler transportert av Utengen.
Her kommer emballasjen inn fra rampa for sortering
Bare den plasten som en del av flaskene og boksene kommer i, utgjør ett lastebillass i uka. Det er Utengens Arno Mørk som hver uke tar turen til Folldal, hvor Norfolier GreenTec gjenvinner dette til renovasjonssekker og granulat.
Inne i anlegget sorteres først alle aluminiumsboksene ut. Disse presses i store baller før de sendes til resirkulering til Novelis England, som er en av de største på resirkulering fra boks til boks.
På vei til å bli nye bokser
Videre fargesorteres flaskene. Lyseblå og klare flasker presses i samme ball, fargede i en annen. Alt går til resirkulering. Flasker blir til nye flasker, og boks blir til boks. Flaskene går til Veolia PET Norge, som ligger rett ved siden av Infinitums sorteringsanlegg på Fetsund.
Plast og plastflasker ferdig sortert og klare for nytt liv
Litt om PET-flasker og gjenvinning
Alle drikkevareflaskene som selges med pantemerke, er PET eller HDPE -flasker. For noen produkter, som vin, brukes mye glassflasker. En ulempe med glassflasker er at de er mye tyngre, og at det dermed krever mer energi å transportere dem. Det er også mye mer energikrevende å smelte om glass enn å resirkulere plast. I sum gjør dette at plast er mer ressursvennlig og bedre for klimaet. Vinmonopolet er en av dem som satser på mer miljøvennlig emballasje, og flere hundre av deres produkter er nå på plastflasker og aluminiumsbokser som kan pantes.
PET, eller Polyetylentereftalat er et lett og formelig materiale, som egner seg godt til drikkeflasker. Det er også et materiale som ikke gir noen giftige stoffer til innholdet i flasken. Omfattende forskning dokumenterer at PET-flasker er helt trygge å drikke av. De tilfredsstiller strenge krav fra Mattilsynet.
Kilde: Infinitum
Ikke bare panteautomater
Det er ikke bare flasker og bokser fra panteautomatene som kommer til Infinitum for resirkulering. De store festivalarrangørene har etter hvert satset stort på miljøtiltak, som resirkulering. Festivalen «Tons of rock», med nærmere hundre tusen besøkende, er en av disse. I fjor resirkulerte Tons of Rock nær tusen store sekker (åtte tonn) med festivalkrus!
Utengens sjåfører er viktige her også. Sjåførene får akkreditering til festivalen og sørger for at de resirkulerbare krusene ikke hoper seg opp, men blir sendt raskest mulig til resirkulering.
Visste du at?
- Infinitum (tidligere Resirk AS) eier og drifter panteordningen i Norge
- Infinitum eies av dagligvare- og bryggeribransjen
- Målet er at alle plastflasker og bokser med pantemerke blir pantet og resirkulert til nye produkter av høy kvalitet
- Infinitum har tre anlegg i Bjerkvik, Trondheim og Fetsund.
- Navnet Infinitum er hentet fra det latinske uttrykket «ad infinitum» som betyr «i all evighet», og illustrerer det uendelige antall ganger man kan resirkulere flasker og bokser i pantesystemet.
- Utengen Transport har hatt et samarbeid med Infinitum siden 2007
Kilde: Infinitum og Utengen
Visste du at?
-
- I 2022 ble det pantet 921 069 321 bokser i Norge
- Dette utgjør 90,6 % av alle bokser som ble solgt
- 12 757 tonn aluminium ble pantet og resirkulert
- Legges disse boksene etter hverandre, vil rekken av bokser gå nesten 3 ½ ganger rundt jorda! (egen beregning)
- I 2022 ble det pantet 599 970 546 plastflasker
- Dette utgjør 92,8 % av flasker som ble solgt
- 22 145 tonn plast ble pantet og resirkulert
- 80 % av alt som pantes i Norge går gjennom anlegget på Heia, Fetsund
Kilde: Infinitum